Z okazji dnia chłopaka mamy dla Was przepis stworzony razem z finalistką MasterChef - Anną Łempicką.
Śniadanie z okazji Dnia Chłopaka.
Przepis na tost z burratą, bekonem, karmelizowaną cebulką i pesto bazyliowym.
Składniki:
- 2 kromki chleba tostowego z mąką orkiszową
- 1 burrata
- 4 plastry bekonu
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 1 łyżeczka miodu
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżka octu balsamicznego
- Rukola
- Sól i pieprz
Pesto:
- Około 2 szklanki świeżej bazylii
- 1/3 szklanki pestek dyni
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1 szklanka tartego parmezanu/pecorino
- 1/2 ząbka czosnku
- Łyżeczka soku z cytryny
- 2 kostki lodu
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Pestki dyni: Na suchej patelni upraż pestki dyni przez kilka minut, aż zaczną się rumienić. Odstaw na bok.
2. Bekon: Na suchej patelni usmaż bekon na złoty kolor. Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym.
3. Karmelizowana cebula: Na patelni po bekonie wrzuć pokrojoną w pióra cebulę. Smaż na małym ogniu, aż stanie się złocista i miękka. Dodaj łyżeczkę miodu i 1/3 szklanki wody, mieszając, aż woda się zredukuje.
4. Pesto: Do blendera wrzuć prażone pestki dyni, tarty ser, czosnek, oliwę, sól i pieprz. Zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodaj liście bazylii, kostki lodu i zblenduj jeszcze przez chwilę.
5. Składanie tosta:
- Na upieczonym chlebie rozsmaruj pesto bazyliowe.
- Ułóż rukolę, karmelizowaną cebulę, plastry pomidora, odrobinę soli i polej octem balsamicznym.
- Połóż plastry bekonu i kawałki burraty.
- Całość posyp prażonymi pestkami dyni oraz pokruszonym bekonem, a na koniec dodaj świeżo mielony pieprz.
6. Serwowanie: Podawaj od razu, najlepiej na ciepło.
Smacznego!
Na naszym Instagramie znajdziecie film - krok po kroku :)
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności.
Ciasteczka